Dava – Franz Kafka [İnceleme]
Bu kitabı hiçbir yorumuna bakmaksızın, herhangi bir tavsiye olmaksızın almıştım. Sanki her okur bir gün ‘Dava’yı okumalıydı ve o gün gelmişti. Yeni başladığım işim sayesinde düzene giren hayatım ve metro maharetiyle kitabı ara vermeden her gün okudum. Kitap bir ‘Dünya Klasiği’ idi ve eğer beğenmiyorsam bu benim okuyamamazlığımdı.
Direndim! En nihayetinde kitabı bitirdim.
Franz Kafka’nın, ölümünden önce, arkadaşı Max Brod’a neden kitaplarını yayımlamamasını vasiyet ettiğini bu kitapta anlayabilirsiniz. Bence Franz, ölüm döşeğinde iken sadece bu kitap aklına geldiği için yayımlanmamasını istemişti. Boynunu haybeye ağrıtmak ve ”ee noldu şimdi” demek isteyenlere tavsiye edilir.

Kitap içeriğinden biraz bahsetmek gerekirse, benim en çok zorlandığım şey, betimlemeleri hayal edemeyişim oldu. Mesela yazar, kahramanımız Josef K.’yı dar bir odaya sokuyor, sonra odadan üst kata uzanan bir merdivenden çıktı diyor, orada geniş bir koridor var diyor, oradan çatı katına çıkıyor, çatı katında salon oluyor… Kafka’nın içindeki laz müteahhiti Dava adlı eserinde görebilirsiniz.